Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 7,00 zł./dzień

I śniadanie – 1,80 zł.

II śniadanie – 2,00 zł.

Obiad – 3,20 zł.

Poniedziałek – kcal
I śniadanie    
II śniadanie    
Obiad    
Wtorek – 23 .04.2019r   
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), szynka wieprzowa(10g), ser biały
z pomidorami/7/(6g),  dżem(3g), pomidor(10g), ogórek zielony(6g),mleko/7/(150g), herbata wiśniowa (80g),   jabłko(40g) 
350,96
II śniadanie Koktajl mleczny z malinami/7/(150g), jabłko(50g),  herbata z dzikiej róży(80g)     130,32
Obiad Zupa ogórkowa na mięsie/7,9/*(200g), pierogi leniwe z masłem i cukrem/1,3,7/ (125g),) sałatka owocowa(100g), sok truskawkowy naturalny(86g)    546,76
Środa –  24.04.2019r.      
 I śniadanie   pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), 60g), szynka drobiowa(8g), pasta jajeczna/3,10/(12,5g), miód(3g), pomidor (10g),ogórek kwaszony(6g),mleko/7/ (150g), herbata z hibiskusa(80g),  jabłko(50g) 349,04
II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), mus truskawkowy(10g), jabłko(50g), herbata malinowa (80g)    140,47
Obiad Zupa jarzynowa/7,9/(200g)  ziemniaki/7/(125g), śledź w śmietanie z jabłkiem
i cebulą/4,7/ (120g) ogórek kwaszony(60g), sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g)
498,41
Czwartek –  25.04.2019r.                 
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), powidła(6g), szynka drobiowa(10g). ser gouda/7/(6g), pomidor(10g), ogórek kwaszony(6g), kakao/7/(150g),  herbata wiśniowa (80g), jabłko 362,18
II śniadanie Koktajl owocowy/melon, kiwi, banan/(150g),  mleko(50g),  ciastko owsiane(30g) herbata malinowa(80g), 140,82
Obiad Kapuśniak z kiszonej kapusty */9/(200g), kasza jęczmienna/1/(125g), gulasz
 indyka/1/(60g), buraki pieczone(60g), marchew tarta(50g), jabłko(40g), sok truskawkowy naturalny(86g)
511,71
Piątek – 26.04.2019r.  
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), płatki kukurydziane(8g),  płatki miodowe/1,7//(8g), szynka wieprzowa (8g), ser biały ze szpinakiem/7/(6g), miód(3g), pomidor(10g), ogórek kwaszony(6g), mleko/7/ (150g), herbata wiśniowa (80g), jabłko(50g) 392,88
II śniadanie Kisiel wiśniowy(150g), jabłko(40g), mleko(50g), herbata malinowa(80g)     158,99
Obiad  Zupa ziemniaczana/9/*(200g), /1,7,9/(160g),  makaron/1,3/(125g), sos boloński /1/(120g), marchew surowa(30g), jabłko(60g), sok  gruszkowy naturalny(86g)    498,41

Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                 NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
W WIEKU 3 – 6 LAT
 Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16
                             
24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                              SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE 
                                ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
                             
  Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

L.p.

‍Grupy produktów

j.m.

Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%

W przedszkolu

65%

W domu

35%

1.

‍Produkty zbożowe

‍G

190

123,5

66,5

2.

Mleko i jego produkty

G

1000

650

350

3.

Jaja

G

50

32,5

17,5

4.

Mięso, wędliny, ryby

G

75

48,75

26,25

5.

Masło, śmietana

G

35

22,75

12,25

6.

Inne tłuszcze

G

5

3,25

1,75

7.

Ziemniaki

G

200

130

70

8.

Warzywa i owoce z witaminą C

G

240

156

84

9.

Warzywa karotenowe

G

150

97,5

52,5

10.

Inne warzywa i owoce

G

310

201,5

108,5

11.

Strączkowe suche

G

2

1,30

0,7

12.

Cukier i słodycze

G

50

32,5

17,5

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki