Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 7,00 zł./dzień

I śniadanie – 1,80 zł.

II śniadanie – 2,00 zł.

Obiad – 3,20 zł.

l Poniedziałek – 18.02.2019r. kcal
I śniadanie Pieczywo mieszane /1/(36g),  masło/7/(10g), szynka drobiowa(10g), ser żółty/7/(6g),  konfitura wiśniowa(3g), ogórek kiszony(10g), pomidor(6g), kakao/7/(150g),   herbata pigwowo- truskawkowa(80g), jabłko(60g) 346,84
II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), suszona żurawina/(15g), płatki musli/7/(20g),  herbata malinowa (50g) 224,22
Obiad Zupa ziemniaczana/7,9/*(200g), kasza bulgur/1/(125g), pierś z indyka w sosie własnym/1/(120g), sałata z papryką i zielonym ogórkiem/7/(55g), jabłko(40g), sok gruszkowy naturalny(86g) 593,56
Wtorek –  19.02.2019r.                              
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g),  parówka(8g),  ketchup,   ser biały  

ze szczypiorkiem/7/(6g), dżem(3g),  pomidor(10g), papryka(6g), mleko/7/ (150g), herbata malinowa   (80g), jabłko(60g)

458,10
II śniadanie Kisiel truskawkowy na naturalnym soku(150g), ser waniliowy/7/(20g), mandarynka(60g), mleko/7/(50g),  herbata wiśniowa( (50g) 208,89
Obiad Żurek z kiełbasą i jajkiem,/1,3,7/(200g), ziemniaki/7/(125g),  polędwica z dorsza saute /1,4/ (60g),  surówka z pomidora z ogórkiem kiszonym/7/(60g), melon(80g), sok jabłkowy naturalny(86g)      498,56
Środa –   20.02.2019r.
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), pasta jajeczna/7/(12,5g), szynka drobiowa(8g), ser biały z papryką/7/(6g), miód(3g), pomidor (10g), ogórek zielony(6g), kawa z mlekiem/1,7/(150g),  herbata wiśniowa (80g), jabłko(40g),   334,65
II śniadanie Koktajl mleczny z malinami/7/(150g),  wafle z cieciorką(20g), woda z cytryną
i miodem(50g)
121,04
Obiad Zupa z fasolki szparagowej9/*(200g), makaron/1,3,7/(125g), sos boloński/1/*(120g), figi suszone(15g), ogórek kwaszony (60g), cripsy jabłkowe(6g), sok truskawkowy naturalny(60g)      

478,55

Czwartek – 21.02.2019r.                      
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), kiełbasa krakowska sucha(8g),  ser żółty /7/(8g),  powidła(3g), ogórek zielony(10g), pomidor(6g), kakao7/(150g), herbata wiśniowa(80g), jabłko(40g) 367,46
II śniadanie Kasza manna na mleku/7/(150g), mus truskawkowy(40g), pomarańcza(40g), herbata żurawinowa     (50g) 178,64
Obiad Zupa z czerwonej soczewicy*/9/ (200g), ryż(125g), pulpety wieprzowe w sosie koperkowym/1/(120g), brokuł i marchew gotowane na parze(60g), jabłko(40g), sok malinowy naturalny(86g) 525,06
Piątek – 22.02.2019r.
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), zupa mleczna z płatkami orkiszowymi(150g), szynka wieprzowa(8g), ser żółty/7/(6g), dżem(3g),  pomidor(10g), rzodkiewki(6g), herbata wiśniowa(80g), sok marchwiowo-malinowy(60g) 432,98
II śniadanie Owocowy półmisek(150g), mleko/7/(150g), ciastka pszenno-żytnie/1/(6g), herbata malinowa (50g) 130,14
Obiad  Krem z zielonego groszku/1,9/*( (200g), ziemniaki/7/(125g), kotlet jajeczny/1,3,7/(60g), marchew tarta z jabłkiem(60g),  melon(80g), sok truskawkowy naturalny(86g) 505,21

 

Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

 

NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
W WIEKU 3 – 6 LAT

L.p.

‍Grupy produktów

j.m.

Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%

W przedszkolu

65%

W domu

35%

1.

‍Produkty zbożowe

‍G

190

123,5

66,5

2.

Mleko i jego produkty

G

1000

650

350

3.

Jaja

G

50

32,5

17,5

4.

Mięso, wędliny, ryby

G

75

48,75

26,25

5.

Masło, śmietana

G

35

22,75

12,25

6.

Inne tłuszcze

G

5

3,25

1,75

7.

Ziemniaki

G

200

130

70

8.

Warzywa i owoce z witaminą C

G

240

156

84

9.

Warzywa karotenowe

G

150

97,5

52,5

10.

Inne warzywa i owoce

G

310

201,5

108,5

11.

Strączkowe suche

G

2

1,30

0,7

12.

Cukier i słodycze

G

50

32,5

17,5

 

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16
                             
24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni

                              

                               SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE 
                                ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
                             
  Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki