Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 9,00 zł./dzień

 

I śniadanie – 2,30 zł.

II śniadanie – 2,50 zł.

Obiad – 4,20 zł.

Poniedziałek –   28.11.2022 r.
I śniadanie Pieczywo mieszane /1/(36g),  masło/7/(10g), szynka  Biała(8g), pasta z makreli

w pomidorach z twarogiem**/7,4,10/(8g), miód(3g), ogórek kiszony(6g), pomidor(10g), sałata lodowa(2g), kakao/7/(150g),  herbata  malinowa(80g), papryka(15g)

II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), mus wiśniowy(40g), płatki musli zbożowe/1,7,8,6/(10g), herbata malinowa(50g)   
Obiad Zupa cebulowa na maśle*/7,9/(200g), kasza bulgur/1/(125g), pieczeń z piersi indyka(80g), sos pieczeniowy /1/ (60g), sałata ze śmietaną/7/(55g), jabłko(40g),   sok jabłkowy naturalny(86g)         
Wtorek –           29.11.2022 r.  
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g),  szynka Na Kartki (10g), ser edamski/7/(6g), dżem  brzoskwiniowy (3g), pomidor (10g), ogórek zielony(6g), roszponka(2g),  kakao/7/ (150g), herbata pomarańczowa(80g),  jabłko(40g)
II śniadanie Warzywa blanszowane/brokuł, kalafior/(100g), marchew surowa (50g),  dip czosnkowy /7/(20g), herbata malinowa(50g), krążki gryczane/1/(6g)
Obiad Kapuśniak z kiszonej kapusty */9/(200g), pierogi z truskawkami/1,3,7/(125g), śmietana /7/(60g),  sałatka owocowa(150g),   sok z czarnej porzeczki naturalny (86g)
Środa –              30.11.2022 r.  
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g),  masło/7/(10g),   parówka wieprzowa(60g), ketchup/9/,  ser biały z koperkiem**/7/(6g), miód(3g), pomidor(10g), ogórek kiszony(6g), papryka(10g)  sałata lodowa(2g), herbata  z hibiskusa(80g), kakao/7/(50g)
II śniadanie Pączek z powidłami/1,3,7/(50g),  jabłko(60g),woda z cytryną(50g), mleko/7/(80g)
Obiad Zupa  pieczarkowa z makaronem na mięsie/1,3,7,9/*(200g),  ziemniaki/7/(125g), kotlet jajeczny/1,3/ (120g),   marchew tarta z jabłkiem(60g), sok wiśniowy naturalny  (86g)  
Czwartek –        1.12.2022 r.  
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), szynka Dziadkowa dla Wnuczka(8g),  jajko gotowane/3/(12,5g), ser biały z ziołami**/7/(6g), konfitura wiśniowa(3g), pomidor(10g), ogórek kiszony(6g), kakao/7/(150g),   herbata jagodowa(80g)
II śniadanie Kisiel z czarnej porzeczki na naturalnym soku**(150g), mleko/7/ (50g),   herbata malinowa (50g), biszkopty /1,3/(15g)
Obiad Zupa jarzynowa*/9/(200g), ryż biały/1/(125g), kurczak z zielonymi warzywami/1,7,9/ (120g), ogórek kiszony (30g),  papryka(30g), sok gruszkowy naturalny(86g)     
Piątek –             2.12.2022 r.  
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g),  płatki kukurydziane/1,7/(16g), Polędwica

Z Kurczaka(8g), ser Gouda/7/(6g), dżem brzoskwiniowy (3g),  pomidor (10g), ogórek zielony (6g), mleko/7/(150g), herbata wiśniowa(80g)

II śniadanie Owocowy półmisek/melon, jabłko, mandarynka/(150g), ciastka pszenno-owsiane/1/(8g),  herbata pomarańczowa(50g),  kakao/7/(50g),    
Obiad 

 

Zupa pomidorowa z ryżem/1,7,9/*(200g),  puree ziemniaczano-kalafiorowe/7/ (125g),  paluszki rybne/7,4/(120g), surówka z białej kapusty z marchwią, jabłkiem i kukurydzą (60g), sok truskawkowy naturalny(86g)

Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki
Skip to content