Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 8,00 zł./dzień

I śniadanie – 2,10 zł.

II śniadanie – 2,20 zł.

Obiad – 3,70 zł.

Poniedziałek –  13.07.2020r kcal
I śniadanie    
II śniadanie    
Obiad    
Wtorek –          14.07.2020r
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(43g), masło/7/(10g), kiełbasa krakowska podsuszana(10g),    ser żółty/7/(6g),  pomidor(10g), kakao/7/(150g), dżem(3g),  herbata wiśniowa (80g) 330,88

 

II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), maliny(40g), woda z miętą(80g)     84,22
Obiad Zupa szczawiowa z jajkiem*/1,3,7,9/(200g), ziemniaki(125g), kotlet  panierowany drobiowy/1,3/(60g), mizeria/7/(60g), sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g)       340,00
Środa –            15.07.2020r
 I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), szynka drobiowa(10g),  ser biały/7/(8g),   ogórek małosolny(6g), kakao/7/(150g),  herbata wiśniowa (80g), 318,95
II śniadanie Warzywa blanszowane /kalafior, brokuł/(100g), marchew surowa(30g),  dip czosnkowy /7/(20g), kakao/7/(50g),   herbata z dzikiej róży(80g)     65,02
Obiad Zupa ogórkowa na mięsie*/1,7,9/(200g), naleśniki/1,3,7/(160g), ser waniliowy /7/ (20g), konfitura wiśniowa(20g), arbuz(100g), sok truskawkowy naturalny(86g) 577,46
Czwartek –       16.07.2020r
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(36g),  masło/7/(10g), szynka wieprzowa (10g), biały ser
z koperkiem/7/(8g), pomidor(6g), kakao/7/ (150g), herbata  malinowa (80g)
337,54
II śniadanie Owocowy talerz/arbuz, melon, morele/(150g),  kakao/7/(50g), woda z cytryną(80g)        68,12
Obiad  zupa jarzynowa/9/(200g), kasza gryczana /7/(125g), gulasz wieprzowy/1/(120g), surówka z pomidora z ogórkiem kiszonym(60g),),  sok gruszkowy naturalny(86g)  472,86
Piątek –              17.07.2020r
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g),  pasta jajeczna/3,7/(8g),  szynka wieprzowa(8g), ser biały ze szczypiorkiem/7/(6g), ogórek małosolny (6g), kakao/7/(150g), herbata wiśniowa (80g) 352,03
II śniadanie Koktajl mleczny z wiśniami/7/(150g),  ciastka owsiane/1/(6g), woda z miętą(80g) 141,95
Obiad  Zupa pomidorowa z makaronem/1,3,7,9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), paluszki rybne
z dorsza/1,4/ (60g), ogórek małosolny(60g), sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g)
407,81

 Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki