Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 8,00 zł./dzień

I śniadanie – 2,10 zł.

II śniadanie – 2,20 zł.

Obiad – 3,70 zł.

Poniedziałek – 9.03.2020 r. kcal
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(36g),  masło/7/(10g), szynka wieprzowa(10g), ser żółty/7/(6g), miód(3g), papryka (10g), pomidor(10g),  kakao/7/ (150g), herbata  malinowa (80g),   pomarańcza (60g)  345,19
II śniadanie koktajl mleczny z malinami (150g), mandarynki(60g), herbata malinowa(50g)     116,52
Obiad Zupa z czerwonej soczewicy/7,9/(200g), kasza gryczana(125g), gulasz wieprzowy /1/(120g), sałatka z pomidora z rukolą(60g), jabłko(6g),  sok gruszkowy naturalny (86g) 461,04
Wtorek –      10.03.2020 r.              
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), parówka(60g),  ser biały z ziołami/7/(6g),  dżem(3g), pomidor(10g), ogórek zielony(6g), mleko/7/(150g), herbata wiśniowa (80g),   jabłko(40g)  440,41
II śniadanie Warzywa blanszowane/kalafior, brokuł/(110g), marchew surowa/(40g), sos czosnkowy/7/(20g), kakao/7/ (50g), wafle gryczane(10g),  herbata wiśniowa (80g) 145,1
Obiad Zupa pejzanka/9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), polędwica z dorsza opiekana na parze/1,3/ (60g), marchew tarta z ananasem(60g), suszone wiśnie(15g),  jabłko(40g), sok wiśniowy naturalny(86g) 364,39
Środa –         11.03.2020 r.              
 I śniadanie   pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g),  płatki orkiszowe na mleku/1,7*/(150g) szynka drobiowa(8g), ser żółty/7/(6g), miód(3g), pomidor (10g), papryka(6g), herbata z hibiskusa (80g),  jabłko(50g) sok marchwiowo-brzoskwiniowy(50g) 405,95
II śniadanie Koktajl owocowy/melon, pomarańcza, banan/(150g), ciastka owsiane/1/(10g),  mleko/7/(50g)      115,32
               Obiad Krem kalafiorowy/1,7,9/*(200g), makaron/1,3/(125g), sos boloński/1/(120g),  sałatka
z ogórka kiszonego z jabłkiem(60g), mandarynka(60g), sok  malinowy naturalny(86g)  
424,53
Czwartek –   12.03.2020 r.              
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), kiełbasa krakowska podsuszana*(10g), ser biały z papryką(6g), pomidor(10g), ogórek kiszony(6g),  powidła(3g), melon (80g), kakao/7/(150g), herbata malinowa(80g) 337,84
II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), mus truskawkowy(10g), gruszka(50g), herbata malinowa (80g)  156,12
 

Obiad

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną*/1,7,9/(200g), ziemniaki/7/(125g), kotlet drobiowy mielony/3,7/ (60g), sałata ze śmietaną/7/(55g), marchew surowa(30g), melon(100g),  sok truskawkowy naturalny(86g) 472,01
Piątek  –      13.03.2020r.  
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g),  jajko gotowane /3/ (8g), szynka wieprzowa (8g), ser biały z rzodkiewką /7/(6g), konfitura wiśniowa(3g), pomidor (10g), ogórek zielony(6g), kakao/7/(150g) herbata wiśniowa (80g),  mandarynki(50g) 367,02
II śniadanie  Jabłko zapiekane z żurawiną(135g),  mleko/7/(50g),  herbata  wiśniowa (80g),       165,00
Obiad  Barszcz czerwony zabielany z makaronem/1,7,9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), paluszki rybne/1/(60g), surówka z kapusty kwaszonej z jabłkiem i marchwią(60g), suszona śliwka(15g), jabłko(50g) sok malinowy naturalny(86g) 445,46

 Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki