Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 7,00 zł./dzień

I śniadanie – 1,80 zł.

II śniadanie – 2,00 zł.

Obiad – 3,20 zł.

l Poniedziałek –  20.01.2020 r. kcal
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(42g), masło/7/(10g), szynka wieprzowa(8g),   ser żółty /7/ (8g),  powidła(3g), ogórek zielony(10g), pomidor(6g), kakao7/(150g), herbata wiśniowa (80g), jabłko(40g) 352,40
II śniadanie Koktajl mleczny z malinami/7/(150g),  wafle z cieciorką(20g), herbata z cytryną
i miodem(50g)
163,32
Obiad Zupa z fasolki szparagowej/9/*(200g), pyzy/1,3,7/(125g), sos myśliwski/1/*(120g), ogórek kiszony (60g), cripsy jabłkowe(6g), sok truskawkowy naturalny(60g)     567,00
Wtorek           –  21.01.2020 r.
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(42g), masło/7/(10g), zupa mleczna z płatkami orkiszowymi/7/(150g), szynka wieprzowa(8g), ser żółty/7/(6g), dżem(3g),  pomidor(10g), rzodkiewki(6g), herbata wiśniowa(80g), sok marchwiowo-malinowy(60g) 420,64
II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), mus truskawkowy(40g), pomarańcza(60g), herbata żurawinowa     (50g)   183,62
Obiad Żurek z kiełbasą i jajkiem/1,3,7/(200g), ziemniaki/7/(125g),  polędwica z dorsza saute /1,4/ (60g), marchew tarta z jabłkiem/(60g), melon(80g), suszona żurawina(15g),  sok jabłkowy naturalny(86g)      555,01
                                                                            dzień grecki
I śniadanie          Bułki ze szpinakiem/1/(42g),  masło/7/(10g), kiełbasa podsuszana                dojrzewająca(8g), ser biały z ziołami i papryką/7/(6g), twarożek/7/(10g),  konfitura wiśniowa(3g), ogórek zielony(10g), pomidor(6g), kakao/7/(150g),   herbata pigwowo- truskawkowa(80g), jabłko(60g 357,68
II śniadanie Owocowy półmisek/banan, kiwi, kaki/(150g), mleko/7/(150g), sezamki/11/(6g), herbata malinowa (50g) 177,38
Obiad Zupa revithie/9/*(200g), giouvetsi kotopoulo /1,3/(190g), sałata z papryką i zielonym ogórkiem/7/(60g), suszone owoce(30g), sok gruszkowy naturalny(86g)     

717,70

Czwartek        – 23.01.2020 r.
I śniadanie Pieczywo mieszane/1/(42g), masło/7/(10g),  szynka drobiowa(8g),  pasta jajeczna/1,3,10/(12,5g),  dżem(3g),    ser biały  ze szczypiorkiem/7/(6g), pomidor(10g), papryka(6g), mleko/7/ (150g), herbata malinowa   (80g), jabłko(60g) 356,15
II śniadanie Kisiel truskawkowy na naturalnym soku(150g), mandarynka(60g), mleko/7/(50g),  herbata wiśniowa( (50g) 142,62
Obiad Krem z zielonego groszku/1,9/*(200g), ryż(125g), pulpety wieprzowe w sosie koperkowym/1/(120g), brokuł i marchew gotowane na parze(60g), gruszka(60g), sok malinowy naturalny(86g) 545,46
Piątek             – 24.01.2020 r.
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(42g), masło/7/(10g), parówka(8g),  ketchup,   ser biały z papryką /7/(6g), miód(3g), pomidor (10g), ogórek zielony(6g), kawa z mlekiem/1,7/(150g),  herbata wiśniowa (80g), jabłko(40g) 483,19
II śniadanie Ser waniliowy/7/(150g), mus wiśniowy (40g),  jabłko(40g), kakao/7/(50g), herbata

z cytryną i miodem(50g)

264,92
Obiad  Zupa wiedeńska/1,9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), kotlet jajeczny/1,3/(60g), mizeria(60g),  melon(80g),  figi suszone(15g), sok truskawkowy naturalny(86g) 515,75

 Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki