Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 7,00 zł./dzień

I śniadanie – 1,80 zł.

II śniadanie – 2,00 zł.

Obiad – 3,20 zł.

l Poniedziałek – 17.06.2019r.        kcal
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), szynka z kurczaka(10g),  ser żółty /7/(6g), miód(3g), pomidor(10g), ogórek zielony(6g), mleko/7/ (150g), herbata z dzikiej róży
z pigwą (80g), cripsy jabłkowe(6g)
344,27
II śniadanie Owocowy półmisek/truskawki(60g), arbuz(70g), banan/(60g), kawa z mlekiem/1,7/ (50), ciastka zbożowe/1,7/(8g), woda z cytryną(80g) 161,07
Obiad Zupa pejzanka*/9/(200g),  kasza jęczmienna(125g), gulasz wieprzowy/1/(120g), sałatka z ogórka kwaszonego z sałatą/7/(60g), truskawki(60g),  sok jabłkowy naturalny(86g)        476,09
Wtorek –  18.06.2019r.             
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g),  płatki orkiszowe na mleku/7*/(150g), szynka wieprzowa(8g), ser biały/7/(6g), powidła(3g), pomidor (10g), rzodkiewka(6g), herbata wiśniowa (80g), sok marchwiowo-truskawkowy(50g) 385,62
II śniadanie Koktajl mleczny z truskawkami/7/(150g) woda z miodem i miętą(80g) 109,27
Obiad Zupa fasolowa*/9/(200g), ziemniaki/7/(125g), paluszki rybne/1,4/(60g), sałatka
z pomidora z ogórkiem małosolnym(60g), arbuz(100g),  sok wiśniowy naturalny(86g)       
454,81
Środa –   19.06.2019r.                
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g),  masło/7/(10g), szynka wieprzowa(10g), ser biały
z koperkiem/7/(6g), dżem(3g), ogórek małosolny(6g), pomidor(6g), kakao/1/(150g),  herbata  malinowa(80g), kalarepa(30g),
332,46
II śniadanie Jogurt naturalny/7/(150g), mus truskawkowy(60g),  woda z cytryną(80g) 116,32
Obiad Zupa ogórkowa/1,7,9/*(200g), pierogi leniwe z masłem i cukrem/1,3,7/(140g), śmietana/7/(20g), truskawki(60g), sok truskawkowy naturalny(86g) 551,36
Czwartek – 
I śniadanie    
II śniadanie    
Obiad    
Piątek – 21.06.2019r.                                
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g),  masło/7/(10g),  szynka wieprzowa(10g), ser żółty   /7/(6g), powidła(3g), pomidor(10g), papryka(4g),  mleko/7/ (150g),  herbata  malinowa(80g) 336,58
II śniadanie Jogurt naturalny /7/(150g), truskawki(40g), herbata wiśniowa(50g) 109,27
Obiad  Zupa kalafiorowa/1,7,9/*(200g),  naleśniki/1,3,7/(125g), ser biały waniliowy/1,7/(20g), powidła(3g), arbuz(100g),   sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g) 548,26

Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki