Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 7,00 zł./dzień

I śniadanie – 1,80 zł.

II śniadanie – 2,00 zł.

Obiad – 3,20 zł.

l Poniedziałek – 19.08.2019

kcal

I śniadanie

pieczywo mieszane /1/(43g), masło/7/(10g), płatki miodowe/5,7,8/(80g), płatki czekoladowe/5,7,8/(80g), mleko/7/(150g), szynka drobiowa(8g), ser biały
ze szczypiorkiem/7/(
6g), powidła(3g), pomidor (10g), papryka(6g), herbata wiśniowa (80g), sok marchwiowo-brzoskwiniowy(50g)

414,44

II śniadanie

Koktajl owocowy/arbuz, banan, maliny/(150g), ciastka zbożowe/1,7/(8g), mleko/7/ (50g), herbata truskawkowa z pigwą(80g)

162,52

Obiad

Kapuśniak z kwaszonej kapusty*/1,9/(200g), kasza gryczana(200g), gulasz
z indyka/1/(
60g), kalafior gotowany na parze(60g), rzodkiewki(20g), jabłko(50g), sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g)

458,46

Wtorek – 20.08.2019r.

I śniadanie

pieczywo mieszane/1/(43g), masło/7/(10g), kiełbasa podsuszana(10g), ser żółty/7/(6g), miód (3g), pomidor(10g), ogórek kwaszony(6g), kawa z mlekiem /1,7/(150g), herbata pigwowo- truskawkowa(80g), jabłko(60g)

363,47

II śniadanie

Budyń waniliowy/7/(150g), maliny(40g), woda z cytryną i miodem(80g)

194,92

Obiad

Barszcz ukraiński*/7,9/(200g), ziemniaki/7/(125g), paluszki rybne/1,3/ (60g), surówka
z sałaty lodowej z ogórkiem kiszonym i jabłkiem(
60g), śliwki(60g) sok gruszkowy naturalny(86g)

449,61

Środa – 21.08.2019r.

I śniadanie

pieczywo mieszane /1/(43g), masło/7/(10g), szynka wieprzowa(8g), pasta z makreli
w sosie pomidorowy z twarogiem/4,7/
(8g), dżem(3g), ogórek kwaszony(10g), pomidor(6g), kakao/1/(150g), herbata malinowa(80g), jabłko(60g),

331,50

II śniadanie

Koktajl mleczny z jeżynami/7/(40g), ciastka zbożowe/1,3,7/(6g), herbata malinowa(50g)

166,82

Obiad

Zupa ogórkowa na mięsie/1,7,9/*(200g), pierogi leniwe z masłem i cukrem/1,3,7/(140g), śmietana /7/(20g), marchew tarta z jabłkiem(60g), brzoskwinie(100g), sok wiśniowy naturalny(86g)

599,36

Czwartek – 22.08.2019r.

I śniadanie

pieczywo mieszane/1/(43g), masło/7/(10g), szynka z kurczaka(10g), ser biały

z rzodkiewką /7/(6g), miód(3g), pomidor(10g), ogórek zielony(6g), kakao /7/(150g), herbata wiśniowa (80g), śliwki(40g)

361,02

II śniadanie

Blanszowane warzywa/kalafior, brokuł/(120g), marchew surowa(30g), dip czosnkowy/7/ (20g), kakao/7/(50g), wafle gryczane(6g), woda z cytryną(50g)

119,10

Obiad

rosolnik/9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), kotlet mielony drobiowy/1,3,9/(60g), mizeria /7/ (55g), morele(60g), sok truskawkowy naturalny(86g)

602,01

Piątek – 23.08.2019r.

I śniadanie

pieczywo mieszane/1/(43g), masło/7/(10g), parówka(60g), ser żółty/7/(60g), ketchup /9/*, dżem(3g), pomidor(10g), ogórek zielony(4g), mleko/7/ (150g), herbata malinowa (80g), jabłko(40g)

459,60

II śniadanie

Jogurt naturalny(150g)/7/, mus bananowo-brzoskwiniowy(60g), wafle owsiane/1/(10g), lemoniada cytrynowa z miętą(80g)

165,69

Obiad

Zupa grochowa*/9/(200g), ryż z marchwią(125g), pulpet z dorsza/1,3,4/ (120g), sos śmietanowo-cytrynowy/1,7/(60g) sałatka z pomidora koktajlowego z rukolą/(60g), arbuz(100g), sok jabłkowy naturalny(86g)

490,55

Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki