Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 8,00 zł./dzień

I śniadanie – 2,10 zł.

II śniadanie – 2,20 zł.

Obiad – 3,70 zł.

l Poniedziałek – 25.05.2020 kcal
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), szynka wieprzowa(10g),  ser żółty7/(6g)    pomidor(15g), kakao/7/(150g), herbata z dzikiej róży z pigwą (80g), 320,07
II śniadanie Owocowy półmisek/jabłko(60g), gruszka(70g), banan/(60g)/, kawa z mlekiem/1,7/ (50), ciastka pszenne/1,/(8g), herbata wiśniowa(80g) 164,12
Obiad Kapuśniak z kiszonej kapusty*/1,9/(200g), makaron/1,3/(125g), kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym/1,7/(125g), marchew surowa(60g), jabłko(50g),   sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g) 519,80
Wtorek –         26.05.2020 r.
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g),  masło/7/(10g),  szynka drobiowa(8g), pasta jajeczna/3,10/(12,5g),   ogórek zielony(15g),  mleko/7/ (150g),  herbata  malinowa(80g) 320,80
II śniadanie Koktajl mleczny z owocami mango/7/(40g), wafle dyniowe/1/(6g),  herbata pigwowo-truskawkowa (50g) 149,77
Obiad Zupa wiedeńska/1,9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), pulpet wieprzowy /1,3,7/(60g), sos koperkowy/1,7/(60g),  marchew gotowana na parze(40g),   sok wiśniowy naturalny(86g) 527,83
Środa –            27.05.2020 r.
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g),  masło/7/(10g), zupa mleczna z płatkami orkiszowymi/7/ (150g), szynka wieprzowa(8g), dżem (3g), rzodkiewka (10g), herbata  malinowa(80g), sok marchwiowo-truskawkowy(50g)  399,56
II śniadanie Kisiel wiśniowy na naturalnym soku/7/(150g), jabłko(40g), kawa z mlekiem /1,7/ (50), herbata aroniowa(80g) 169,12
Obiad Zupa z fasolki szparagowej/9/(200g), ziemniaki/7/(125g),  paluszki rybne/1,4/(60g), sałatka z pomidora koktajlowego z rukolą(60g), sok truskawkowy naturalny(86g) 431,81
Czwartek –     28.05.2020 r.
I śniadanie pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), szynka drobiowa(8g), pasta z makreli
w pomidorach z twarogiem/7,4/(8g), pomidor(10g), kakao/7/(50g), herbata wiśniowa(80g)
317,30
II śniadanie Koktajl owocowy/ malina, truskawka, banan/(150g), ciastka zbożowe/1/(10g), mleko/7/ (50g),    140,82
Obiad Kapuśniak z białej kapusty*/9/(200g),  kasza jęczmienna(125g), gulasz z indyka /1/(120g), sałatka z ogórka małosolnego z jabłkiem(60g), sok jabłkowy naturalny(86g)         467,31
Piątek –           29.05.2020 r.
I śniadanie pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g),  parówka/1/(60g), ketchup, ser biały
z papryką7/(6g), pomidor (10g),  kakao/1/(150g),  herbata wiśniowa (80g),
446,18
II śniadanie Jogurt naturalny(150g)/7/, mus malinowy(60g), herbata z dzikiej róży(80g) 139,67
Obiad  Zupa marokańska na mięsie/1,9/*(200g), puree ziemniaczano-selerowe/7,9/(125g), kotlet jajeczny/1,3/(60g), mizeria/7/(60g),   truskawki(60g),  sok malinowy naturalny(86g)        428,94

 Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki