Menu

Jadłospis

Intendent:  Izabela Osińska

Stawka żywieniowa – 7,00 zł./dzień

I śniadanie – 1,80 zł.

II śniadanie – 2,00 zł.

Obiad – 3,20 zł.

Poniedziałek –       18.11.2019r. kcal
pieczywo mieszane/1/(43g), masło/7/(10g),  kakao/7/(150g), szynka wieprzowa(10g), ser żółty/7/(6g), miód (3g),  pomidor(10g), rzodkiewki(10g), herbata pigwowo- truskawkowa(80g),   jabłko(50g)                   332,47

 

Koktajl owocowy/ banan, wiśnia, mango/(150g), tosty z żółtym serem/7,1//(40g),  kakao/7/(50g), herbata malinowa(50g) 313,92
Zupa kalafiorowa*/1,7,9/(200g), makaron/1/(125g) kurczak w sosie z zielonymi warzywami/1,7/(120g), sałatka z pomidora z rukolą(60g), jabłko(40g) sok jabłkowy naturalny (86g)        534,56
Wtorek –      19.11.2019r.    
pieczywo mieszane /1/(432g),  masło/7/(10g), kiełbasa krakowska podsuszana(8g),  biały z papryką/7/(6g),  dżem(3g), ogórek kiszony(10g), pomidor(10g), kakao/1/(150g),  herbata  z dzikiej róży(80g), cripsy jabłkowe(60g) 335,21

 

 

Jogurt naturalny(150g)/7/, mus malinowy(60g), herbata wiśniowa(80g) 114,52
Zupa  pomidorowa z ryżem*/1,7,9/(200g),  ziemniaki/7/(125g), paluszki rybne/1,3,4/ (60g),  surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią(60g), melon(60g), sok gruszkowy naturalny(86g)      432,41
Środa –        20.11.2019r.    
pieczywo mieszane/1/(43g),  masło/7/(10g),   szynka wieprzowa(8g), pasta
z makreli wędzonej z twarogiem/4,7/(8g), konfitura(3g), pomidor(10g), ogórek kwaszony(8g),  kakao /1,7/ (150g),  herbata  malinowa (80g), jabłko(40g)
413,18
Budyń  waniliowy/1,7/(150g), mus wiśniowy(40g), jabłko(40g), herbata żurawinowa(50g)   218,82
Barszcz ukraińki /9/*(200g), ziemniaki/7/(125g),  kotlet jajeczny  /1,3,4/ (60g),    marchew tarta z jabłkiem(60g),  gruszka(60g), sok truskawkowy naturalny(86g) 463,21

 

       21.11.2019r.  dzień grecki       
Bułki ze szpinakiem /1/(36g), masło/7/(10g), dżem(3g), ogórek zielony(10g), pomidor(10g), koliva /jogurt naturalny/7/(80g), owoce świeże i suszone z miodem(80g/  kawa z mlekiem/1,7/ (150g),  herbata wiśniowa (80g), jabłko(40g) 511,00
Pasteli (παστέλι) /sezamki/(18g), owocowy bukiet(100g),  kakao/7/(50g herbata truskawkowa z pigwą(80g)              117,53
Zupa Fakes – Φακές   /soczewica gotowana w przecierze pomidorowym/  */1,9/(200g), musaka/7/zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego//1,7/(180g), surówka z ogórka zielonego z koperkiem(60g), jabłko(40g),  sok jabłkowo-pomarańczowy naturalny(86g)    571,33

 

Piątek –       22.11.2019r.  
pieczywo mieszane /1/(43g), masło/7/(10g), szynka wieprzowa(8g),  pasta jajeczna/3,10/(12,5g),  ser biały z koperkiem/7/(8g), powidła(3g), pomidor (10g), papryka (8g),  kakao/7/ (150g), herbata wiśniowa (80g), 346,12
Koktajl warzywno-owocowy/szpinak, kiwi, banan/(150g), mleko/7/(50g), herbata
z cytryną (80g)
118,57
Krem brokułowy/1,9/*(200g), ryż z marchwią(125g), pulpety z dorsza/1,3,4/(120g), sos koperkowy/1,7/ (60g),  sałatka z ogórka kiszonego z jabłkiem(40g),  jabłko(40g), sok wiśniowy naturalny(86g) 466,41

 

Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie                                                

        NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
             W WIEKU 3 – 6 LAT
 

L.p. ‍Grupy produktów j.m. Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%
W przedszkolu

65%

W domu

35%

1. ‍Produkty zbożowe ‍G 190 123,5 66,5
2. Mleko i jego produkty G 1000 650 350
3. Jaja G 50 32,5 17,5
4. Mięso, wędliny, ryby G 75 48,75 26,25
5. Masło, śmietana G 35 22,75 12,25
6. Inne tłuszcze G 5 3,25 1,75
7. Ziemniaki G 200 130 70
8. Warzywa i owoce z witaminą C G 240 156 84
9. Warzywa karotenowe G 150 97,5 52,5
10. Inne warzywa i owoce G 310 201,5 108,5
11. Strączkowe suche G 2 1,30 0,7
12. Cukier i słodycze G 50 32,5 17,5

Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16   24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni                                                             

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011  L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg
13. Łubin
14. Mięczaki