Szanowni Państwo, informujemy, iż w porozumieniu i po akceptacji Rady Rodziców uchwałą nr 5/2022/2023 z dnia 11.01.2023r. podjęto decyzję o zmianie stawki żywieniowej w placówce.
Od 01.03.2023r. dzienna stawka żywieniowa wynosi 12,00 zł.
Intendent: Izabela Osińska
Stawka żywieniowa – 12,00 zł./dzień
I śniadanie – 3,10 zł.
II śniadanie – 3,40 zł.
Obiad – 5,50 zł.
Poniedziałek – 25.03.2024 r. | ||
I śniadanie | Pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), szynka Dziadkowa(10g), ser Gouda /7/(6g), dżem truskawkowy(3g), papryka (10g), pomidor(10g), kakao/7/ (150g), herbata malinowa (80g), jabłko(40g) | |
II śniadanie
Wycieczka gr6 |
Ser śmietankowy waniliowy/7/ (150g), mus truskawkowy(50g), ciastko zbożowe/1,3,7/(10g), herbata wiśniowa (80g) /bułka mleczna z maslem, woda mineralna/ | |
Obiad | Zupa kalafiorowa/7,9/*(200g), ziemniaki/7/(125g), kotlet drobiowy mielony/1,3/(60g), sałata ze śmietaną/7/(55g), ogórek kiszony(30g), jabłko(40g), sok wiśniowy naturalny(86g) | |
Wtorek – 26.03.02024 r. | ||
I śniadanie | Pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), miód(6g), ser Gouda/7/(10g), pomidor(10g), ogórek kiszony(6g), kakao/7/(150g), herbata wiśniowa (80g) | |
II śniadanie | Śniadanie wielkanocne
Pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), jajko gotowane/3/(12,5g), Polędwica Drobiowa (4g), Szynka Na Soli Himalajskiej(4g), biała kiełbasa(50g), parówka (30g), kiełbasa śląska(30g), sałatka ze świeżych warzyw/10/, sałatka jarzynowa*/3,9,10/, ketchup, musztarda/10/, pomidor(10g), ogórek zielony (10g), papryka(10g), babka piaskowa /1,3,7/(80g), pomarańcza(60g), melon(100g), herbata malinowa(80g) |
|
Obiad | Żurek z kiełbasą i jajkiem*/1,3,9/(200g), pieczywo mieszane /1/, banan(100g), sok truskawkowy naturalny(86g) | |
Środa – 27.03.020234r. | ||
I śniadanie | Pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), szynka z kurczaka Delikatesowa(10g), ser biały z ziołami/7/(6g), dżem morelowy(3g), pomidor(10g), ogórek zielony(10g), kakao/7/(150g), herbata wiśniowa (80g), papryka(40g) |
|
II śniadanie | Jogurt naturalny/7/(150g), mus malinowy(20g), płatki musli zbożowe/1/(10g), herbata pigwowa z truskawką(80g) |
|
Obiad | Zupa grochowa/9/*(200g), penne podwójnie pomidorowe/1,3/(225g), marchew surowa (60g), sok z czarnej porzeczki naturalny(86g) | |
Czwartek – 28.03.02024 r. | ||
I śniadanie | Pieczywo mieszane /1/(36g), masło/7/(10g), 60g), szynka Na Kartki(8g), pasta rybna z makreli w pomidorach twarogiem/4,7/(8g), miód(3g), pomidor (10g), ogórek kiszony(6g), kakao/7/ (150g), herbata z hibiskusa(80g), jabłko(50g) |
|
II śniadanie | Koktajl owocowy/ banan, cytryna, kiwi/(150g), ciastko zbożowe/1,3,7/(10g), kakao/7/ (50g), herbata z dzikiej róży(50g) | |
Obiad |
Zupa ziemniaczana/9/(200g), kasza bulgur/1/(125g), gulasz wieprzowy/1/(120g), surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchwią*(60g), sok z czarnej porzeczki naturalny(86g |
|
Piątek – 29.03.02024 r. | ||
I śniadanie | Pieczywo mieszane/1/(36g), masło/7/(10g), pasta z tuńczyka twarogiem/4,7/(10g), ser Gouda /7/ (6g), dżem morelowy (3g), pomidor(10g), ogórek kiszony(6g), kakao/7/ (150g), herbata wiśniowa (80g), jabłko(50g) | |
II śniadanie | Kolorowy półmisek/ banan, pomarańcza, jabłka/(150g), wafle gryczane(10g), herbata malinowa(50g) | |
Obiad | Zupa ogórkowa/7,9/*(200g), pierogi z truskawkami/1,3/(150g), sos waniliowy /1/(20g), marchew surowa(40g), jabłko(60g), sok gruszkowy naturalny(86g) |
Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie
Produkcja posiłków jest prowadzona zgodnie z zasadami systemu HACCP
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,12, według oświadczenia producenta
* przyprawy – mogą zawierać śladowe ilości 1,6, 9,10
Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie
Produkcja posiłków jest prowadzona zgodnie z zasadami systemu HACCP
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,12, według oświadczenia producenta
* przyprawy – mogą zawierać śladowe ilości 1,6, 9,10 **wyrób własny
Dyrekcja Przedszkola nr 148 „Mali Europejczycy” zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie
NORMY ŻYWIENIOWE CAŁODZIENNEGO WYŻYWIENIA DZIECKA
W WIEKU 3 – 6 LAT
L.p. | Grupy produktów | j.m. | Norma dzienna docelowa tzw. „D” 100% |
W przedszkolu
65% |
W domu
35% |
1. | Produkty zbożowe | G | 190 | 123,5 | 66,5 |
2. | Mleko i jego produkty | G | 1000 | 650 | 350 |
3. | Jaja | G | 50 | 32,5 | 17,5 |
4. | Mięso, wędliny, ryby | G | 75 | 48,75 | 26,25 |
5. | Masło, śmietana | G | 35 | 22,75 | 12,25 |
6. | Inne tłuszcze | G | 5 | 3,25 | 1,75 |
7. | Ziemniaki | G | 200 | 130 | 70 |
8. | Warzywa i owoce z witaminą C | G | 240 | 156 | 84 |
9. | Warzywa karotenowe | G | 150 | 97,5 | 52,5 |
10. | Inne warzywa i owoce | G | 310 | 201,5 | 108,5 |
11. | Strączkowe suche | G | 2 | 1,30 | 0,7 |
12. | Cukier i słodycze | G | 50 | 32,5 | 17,5 |
Podstawa prawna: 24.06.1974 r. Dz. U. Min. Zdr. I O.S. Nr 16 24.01.1995 r. Pismo Instytutu Żywności i Żywieni
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28-art.9 ust.1; L304/43-zał.II
1. | Zboża zawierające gluten |
2. | Skorupiaki |
3. | Jaja |
4. | Ryby |
5. | Orzeszki ziemne |
6. | Soja |
7. | Mleko i produkty pochodne |
8. | Orzechy |
9. | Seler |
10. | Gorczyca |
11. | Nasiona sezamu |
12. | Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu>10mg/kg |
13. | Łubin |
14. | Mięczaki |